Отидете към основна версия

5 546 44

Европейският съд осъди Русия

  • европейски съд-
  • правата на човека-
  • русия

Страната не е позволила регистрацията на организации за правата на човека

Снимка: БГНЕС/EPA

Европейският съд за правата на човека обяви решение срещу отказа на Русия да регистрира три асоциации, защитаващи правата на хора с различна сексуална ориентация, съобщи EU Observer.

Трите асоциации заведоха делото срещу Русия в съда в Страсбург. Това стана, след като те изчерпаха правните си възможности в руската страна.

Става въпрос за организациите Rainbow House, Движението за равенство в брака и Sochi Pride House. Те са опитвали да получат регистрация в страната в периода между 2006 и 2011 г.

Едно от исканията е било отхвърлено с обяснението, че организациите ще повлияят на моралните ценности на руското общество, а друго заради технически нередности.

Съдът установи, че правата на трима от ищците са били нарушени, като бяха отхвърлени исканията на четвърти ищец. Решението е Русия да изплати 36 000 евро обезщетение на засегнатите, както и техните съдебни разноски.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Русия се хвърли да защитава Турция

    Русия няма да приеме политиката на санкции на ЕС спрямо Турция. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС ...
    17.07.2019
    7 031
    47
  • Руската афера на Ботуша се разраства

    Приближен на италианския вицепремиер Матео Салвини бе разпитван от прокурори за предполагаем план за финансиране от Русия на крайнодясната партия на С ...
    16.07.2019
    5 958
    22
  • Стотици на протест в Русия - Юли 2019

    Протестиращи са провели неразрешен митинг в Русия, съобщи РИА Новости. Руската полиция е прекратила протеста. В него са участвали опозиционни лидер ...
    15.07.2019
    4 243
    27