Отидете към основна версия

4 431 141

България не трябва да е подчинена на руската енергетика

  • даниел фрийд-
  • българия-
  • нато-
  • русия-
  • сащ-
  • енергетика-
  • доналд тръмп

Руската заплаха не е хипотеза, заяви американски дипломат

Снимка: Shutterstock

Целта на Съединените щати е да помогнат на България да разнообрази енергийните източници, за да не е подчинена на руската енергетика и руските енергийни интереси. Това заяви пред БНР Даниел Фрийд, дългогодишен дипломат от кариерата и специалист по Централна и Източна Европа, почетен член на Атлантическия съвет във Вашингтон.

„Това не означава, че Съединените щати ще заменят Русия като енергиен доставчик, но България не трябва да е зависима от монополизма на друга държава. Не е добре за една държава да е зависима от един единствен източник на енергия. Диверсификацията е правилен ход, не искаме да заменяме руския монопол с наш”, посочи дипломатът.

Той коментира предстоящата визита на премиера Бойко Борисов във Вашингтон: „Мисля, че Съединените щати не трябва да гледаме само собствените си национални интереси в България. За да продължат тези отношения по същия начин трябва да помним, че те трябва да бъдат в полза най-вече на българския народ. Ето защо Съединените щати трябва да са двигател на успешната трансформация на България към свободен пазар, засилване на върховенството на закона и борбата срещу корупцията”.

Даниел Фрийд смята, че НАТО трябва да засили военното си присъствие в Черно море, защото Русия представлява заплаха за своите съседи и региона. „Руската заплаха не е хипотеза. Русия започна две войни срещу съседите си през последните 11 години - едната срещу Грузия през 2008, а другата срещу Украйна през 2014 години. Тези две държави имат излаз на Черно море, точно както и България. Българите нямат нужда от аз да им казвам, че това е проблем. България е част от Алианса, ние трябва да защитаваме нашите страни-членки. НАТО вече разположи повече сили в Полша и Балтийските държави, но трябва да направим нещо повече и за района на Черно море”, каза американският дипломат.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини