Отидете към основна версия

4 636 30

Франция извърши първи удар с боен дрон

  • мали-
  • дрон-
  • франция-
  • терористи-
  • въздушна атака

Успешна операция на френските сили

Снимка: БГНЕС/ EPA

Министерството на отбраната в Париж съобщи, че за първи път Франция е нанесла удар с въоръжен безпилотен самолет, ликвидирайки седем ислямски екстремисти в централната част на Мали в края на миналата седмица, предаде AP.

Атаката е била извършена в събота, докато френският президент Еманюел Макрон бе на посещение в съседен Кот д'Ивоар, където Франция има военна база. Операцията с дрона е извършена близо месец след катастрофата на два френски хеликоптера в Мали, при която загинаха 13 военни. Това беше най-тежката военна загуба за Франция от близо четири десетилетия.

Миналата седмица френската армия успешно изпита своя боен дрон Reaper, а френската министърка на отбраната Флоранс Парли нарече безпилотните самолети "защитници на френските войници, ефикасни срещу врага".

Тя добави, че те позволяват на френските войски да бъдат по-незабележими и гъвкави, и настоя, че Франция ще спазва правилата за водене на военен конфликт при използването на дроновете. С удара в Мали Франция се присъединява към съвсем малката група страни по света, които използват въоръжени дронове, включваща и Съединените щати.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини