Отидете към основна версия

22 943 138

Предупреждение! Пусне ли Турция мигрантите, идва хуманитарна катастрофа

  • турция-
  • гърция-
  • босна и херцеговина-
  • бежанци-
  • мигранти

В Босна и Херцеговина се надяват, че Ердоган все пак ще спази споразумението с ЕС

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Турция отвори границите за мигрантите, това ще предизвика хуманитарна катастрофа и големи проблеми в Босна и Херцеговина, предупреди босненският министър на сигурността Фахрудин Радончич, цитиран от Танюг.

Радончич подчерта, че пускането на над 3 милиона бежанци към Европейския съюз ще бъде "увод към хуманитарна катастрофа с невиждани размери" и в този случай единствената възможност ще бъде общ отговор на всички страни от ЕС и региона.

В изявление за босненските медии Радончич изрази надежда, че Турция все пак ще спази споразумението с ЕС за мигрантите. Той каза, че Босна и Херцеговина проверява по свои канали верността на информациите за решението на турските власти да пуснат мигрантите към Балканите след ескалацията на конфликта в Сирия, предаде БТА.

"И по-рано е имало подобни изявления от Анкара, но накрая Турция винаги е постъпвала отговорно и солидарно. Надяваме се, че това ще стане и сега", каза Радончич.

Директорът на босненската служба за работа с чужденци Слободан Уич съобщи, че притокът на нелегални мигранти в страната значително се е увеличил, и прогнозира, че тази година ще бъде още по-тежка за Босна и Херцеговина.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 24 гласа.

Свързани новини