Отидете към основна версия

9 328 81

СЗО е игнорирала ранен сигнал за Covid-19

  • covid-19-
  • сзо-
  • тайван-
  • пандемия-
  • китай-
  • комунистическа партия

Тайванското правителство заяви, че още в края на миналата година е алармирало за нов коронавирус и възможното му предаване от човек на човек. И все пак предупреждението му не бива взето под внимание от Световната здравна организация (СЗО), на която островът не е член благодарение на натиска от страна на Китай.

Представители на самоуправляващия се остров потвърдиха предишен доклад на Financial Times, според който СЗО не предава предупреждението на Тайван от края на декември миналата година за заплахата от заразен патоген и не предприема никакви действия. Предупреждението бе отправено след като от Ухан отхвърлиха твърденията, че сред жителите на града се разпространява мистериозна форма на пневмония. Те постановиха, че новогодишните тържества и годишните общински конференции ще продължат по график.

Служители на здравеопазването и на външните работи на Тайван заявиха на пресконференция по-рано тази седмица, че островът е научил за възникващата атипична респираторна болест в Ухан от тайвански емигранти. След това Центърът за контрол на заболяванията е опитал да потърси повече информация от свои китайски колеги. Тайванското представителство в Женева, където е седалището и на СЗО, също направи опит да се свърже със секретариата на здравната агенцията на ООН.

Единственият отговор, който Тайван получава от СЗО, е имейл, в който се казва, че разследването ще бъде изпратено на експертите на организацията, но няма да бъде публикувано на вътрешния уебсайт.

Центърът за контрол на заболяванията в Тайван твърди, че има кореспонденция по електронна поща със СЗО, с която може да обоснове своите обвинения към нея в бездействие. Китайските служители пък на свой ред не са отговорили на искането на Тайван за повече информация.

Генералният директор на Центъра за контрол на заболяванията добави, че на 31 декември до Китай и до СЗО са изпратени отделни имейли, в които са изложени сериозните притеснения на острова за предаването на вируса.

„Докато вътрешния уебсайт на СЗО предоставя платформа за всички страни да споделят информация за епидемии, нищо от информацията, споделена от Тайван не бе публикувана там“, заяви вицепрезидентът на страната.

Въпреки че СЗО не е публикувала предупрежденията на на Тайван, островът все пак взима предпазни мерки въз основа на информацията, която успява да събере от Ухан, посредством скрининг на пристигащите от града пътници на летищата и създаване на център за спешни случаи. Страната дори изпраща екип до централния китайски град.

Междувременно, когато репортери потърсиха мнение от страна на САЩ, говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус потвърди, че Тайван е алармирала СЗО. „Тридесет и първи декември – същият ден Тайван се опита да предупреди СЗО за предаването на вируса от човек на човек“, написа в Туитър Ортагус, като допълни, че китайските власти са накарали докторите да мълчат и отказват да признаят истината за случващото се до 20 януари, когато последиците вече са катастрофални. Нейната публикация в социалната мрежа бе в отговор на публикация на говорителя на китайското външно министерство, която е недостъпна за китайските интернет потребители, които нямат VPN. В нея се казва, че на 31 декември Общинската здравна комисия на Ухан действително е издала предупреждение за вируса, но удобно не се споменава фактът, че по същото време длъжностните лица в Ухан убедително уверяват хората там, че не се наблюдава предаване на вируса от човек на човек.

Към момента Тайван обвинява Китай, че не позволява на острова да се сдобие с материали за изработване на антималарийни лекарства, които потенциално могат да бъдат използвани за борба с Covid-19.

Здравните власти твърдят, че хининовобазираните антималарийни лекарства потенциално биха могли да бъдат използвани за лечение на Covid-19, а според проведено проучване препаратът хидроксихлорохин успешно е намалило концентрацията на коронавируса при безсимптомни пациенти и при такива със слаба симптоматика. Същите казаха още, че в Тайван има производител на такива лекарства, но производството не може да продължи заради китайската забрана за износ на лекарствени материали. Китай обяви ограничения върху износа на определени лекарства, за да гарантира поддържането на вътрешните си наличности на фона кризата.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 16 гласа.

Свързани новини