Отидете към основна версия

3 273 24

Бил Гейтс похвали Тайван за адекватните и навременни мерки в борбата с Covid-19

  • тайван-
  • бил гейтс-
  • microsoft-
  • covid-19-
  • тестове-
  • епидемия-
  • заболяване-
  • здравеопазване

Основателят на Microsoft Бил Гейтс открито похвали бързите реакции на Тайван в борбата срещу епидемията от Covid-19.

По време на интервю Гейтс посочи Република Китай като пример за страна, която се справи с пандемията далеч по-ефективно от всички други.

Въпреки че фондацията му дари 100 милиона за борба със заболяването, той заяви, че правителството на САЩ много се забави с взимането на мерки.

На въпроса каква е цената за двумесечния неуспех на САЩ, Гейтс отново даде за пример островната страна и посочи, че именно бързото идентифициране на проблема и приоритизирането на ранното тестване на хората са дали отличен резултат. Именно по тази причина Тайван няма да усети тежестта на икономическите последици в най-пълната им сила за разлика от САЩ и другите страни, които по една или друга причина подцениха сериозността на проблема.

Според него тестването на хората и разпространението на респиратори в САЩ трябва да се управлява на национално ниво, както е в Република Китай.

Основателят на Microsoft, който през 2015 г. в Ted Talk предупреди, че САЩ не са готови за сериозна вирусна епидемия, заяви, че ако страната все пак се вслуша в съветите му, ще може да спомогне за осигуряване на голям брой тестови комплекти и сериозен набор от лекарства и за по-бързото разработване на ваксина.

„Светът просто не е готов да се справи с болест – особено вирулентен грип, например, който заразява голям брой хора за кратък период от време“, каза Гейтс през 2015 г. „От всички неща, които биха могли да убият 10 милиона души или повече, най-вероятна е епидемията. Вярвам, че можем да предотвратим подобни катастрофи като изградим глобална система за предупреждение и реагиране на епидемии“, заяви още той, допълвайки, че създаването на система за набиране и обучение на здравни работници, както и инвестирането в оборудване, биха дали много добри резултати.

За разлика от САЩ, Тайван научи ценни уроци от епидемията на SARS, която през 2003 г. взе живота на 181 човека в страната. Сред тях бяха необходимостта от изграждане на център за управление на заболяванията и скептицизъм по отношение на данните и информацията, разпространени от Китай. Именно този натрупан опит спомогна на Тайван да се справи толкова успешно в днешната кризисна ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 18 гласа.

Свързани новини

  • Лоши новини от Азия

    Тайван съобщи за 22 нови случая на коронавирус, като 21 от тях са моряци от военни кораби, които са били на приятелска визита в малката тихоокеанска о ...
    19.04.2020
    22 431
    17
  • Защо Гейтс не покрие вноските към СЗО

    Американският сенатор Тед Круз отправи критики към Бил Гейтс, съобщи FOX News. Сенаторът остана недоволен от позицията на Гейтс спрямо президент До ...
    16.04.2020
    4 369
    29