Отидете към основна версия

1 731 17

България показва окуражаващ напредък

  • ес-
  • еврозона-
  • българия

Нов доклад от ЕК

Снимка: БГНЕС/EPA

България показва окуражаващи резултати за еврозоната. Това показва доклада на Европейската комисия, представящ оценка за напредъка на страните извън еврозоната, очакващи покана, съобщи France 24.

Разглеждат се седемте държави в ЕС, които все още не са приели еврото, но очакват да го направят. Това са България, Полша, Румъния, Хърватия, Чехия и Швеция.

Важно е присъединяването към ERM II. Хърватия и България се подготвят за това, като са поздравени за регистрирания напредък.

Хърватия и Швеция изпълняват критериите за ценова стабилност. България, Полша, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция изпълняват критерия за публични финанси. България, Полша, Унгария, Хърватия, Швеция и Чехия изпълняват критерия за дългосрочни лихвени проценти.

Преди влизане в еврозоната държавите трябва да са били част от ERM II за период от поне две години.

Докладът се основава на критериите за конвергенция. Те включват ценова стабилност, стабилни публични финанси и стабилност на валутните курсове.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Похвали за България и Хърватия

    България и Хърватия могат да се присъединят към валутно – обменния механизъм до края на годината. Това заяви  Фрабио Пенета, който уча ...
    16.06.2020
    1 633
    5
  • ЕС подкрепя независимите медии

    Европейският съюз планира повече подкрепа за независими медии и граждански групи, съобщиха европейски представители. Подкрепен ще бъде и повече мон ...
    10.06.2020
    1 330
    5
  • България ще бъде следващият член на еврозоната

    България ще бъде следващият член на еврозоната, заяви еврокомисарят Пиер Московиси преди заседанието на Еврогрупата в София. Московиси обаче бе катего ...
    27.04.2018
    12 991
    23