Отидете към основна версия

1 585 28

Черна гора узакони браковете между гей двойки

  • черна гора-
  • хомосексуалисти-
  • гей-
  • сватба

Страната с население около 620 000 души стана 32-ата държава член на ООН, която признава този вид партньорство между хора от един и същи пол

Снимка: shutterstock

Черногорският парламент гласува за узаконяване на еднополовите бракове, с което стана първата европейска страна извън ЕС, която признава законно браковете между гей двойки, съобщиха информационните агенции. Законът бе гласуван от 42 от общо 81 депутати в парламента. През юли 2019 г. парламентът отхвърли законопроекта, предава БТА.

Четиримата депутати от националните малцинства, които са част от управляващата коалиция в Черна гора заедно с Демократичната партия на социалистите и Социалдемократите, не подкрепиха закона. Против беше и по-голямата част от опозицията.

Приемането на закона бе поздравено от лидерите на страната, които го оцениха като потвърждение на европейските ценности.

"Голяма стъпка в правилната посока за обществото, за демократичната му зрялост и процеса на интеграция", написа в туитър премиерът Душко Маркович.

Черна гора е с една стъпка по-близо до присъединяването към най-развитите световни демокрации. Родени свободни и равни в достойнството и правата!", написа и президентът Мило Джуканович.

ЛГБТ организациите в Черна гора заявиха, че приемането на закона е голяма победа и оцениха, че е направена историческа стъпка в борбата за човешки права на ЛГБТ в Черна гора.

Посолствата на САЩ и Великобритания също поздравиха приемането на закона като "исторически ден за ЛГБТ обществото в Черна гора и много важна стъпка напред към равноправието и толерантността за всички".

Страната с население около 620 000 души стана 32-ата държава член на ООН, която признава този вид партньорство между хора от един и същи пол.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини