Отидете към основна версия

6 072 67

Българският премиер се бори за мандата

  • премиер-
  • протести-
  • бойко борисов

Bloomberg обобщава ситуацията в страната

Снимка: БГНЕС/EPA

Българският премиер Бойко Борисов е изправен пред вот на недоверие, на фона на протести. Така се обобщава ситуацията в България от Bloomberg.

Медията посочва, че в страната има протести през последната седмица. Допълва се, че опозиционната социалистическа партия е внесла вот на недоверие.

Вотът цели да укаже натиск над българския премиер. Уточнява се, че опозицията няма достатъчно подкрепа, за да договори реализиране на вота.

Цитира се призивът на президента Румен Радев за оставки на премиера и главния прокурор. Публикувани са и твърденията на лидера на социалистите Корнелия Нинова за корупционни схеми на правителството.

Медията предлага и изказване на Борисов, според което така правителството трудно може да действа пред икономическите предизвикателства. Уточнява се, че премиерът е работил за подобряване на жизнения стандарт на гражданите и напрдъка на страната към еврозоната.

В същото време той е обект на корупционни скандали, изтекли записи и разследвания срещу министри. Пояснява се, че ролята на президента е до голяма степен церемониална, но и че той демонстрира опозиционни възгледи и недоволство от съдебните действия.

Очакванията са, че все пак кабинетът на ГЕРБ може да опита да задържи управлението до редовните избори.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.

Свързани новини

  • Бриго, прибери го!

    „Винaги cъм пoдкрeпял прoтecтирaщитe. Нo нe знaм кaк ще прeoдoлeeм кризaтa, кoятo ce зaдaвa. Бългaрия e eдинcтвeнaтa, кoятo cмятa, чe кoрoнaвиру ...
    15.07.2020
    25 521
    111
  • ЕК: Подкрепяме правото на мирен протест

    От Европейската комисия заявиха, че протестите и мирните демонстрации са основно право във всички европейски страни. "Ние подкрепяме правото н ...
    14.07.2020
    3 094
    40