Отидете към основна версия

1 907 16

Тачи защити действията си по време на войната през 90-те

  • косово-
  • хашим тачи-
  • сърбия-
  • армия за освобождение на косово

На 24 юни Международният съд в Хага обяви, че срещу президента са повдигнати обвинения за почти 100 убийства по време на конфликта в Косово

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Косово Хашим Тачи защити действията си по време на конфликта през 90-те и призова политическите сили в страната да се обединят за преговорите за нормализиране на отношенията със Сърбия.

Тачи направи снощи обръщение към нацията веднага след завръщането си от Хага, където в продължение на 4 дни беше разпитван от прокурорите.

В продължение на 30 часа Хашим Тачи е бил разпитван от прокурорите в Хага. В първата си публична проява след разпитите той заяви:

„Мой дълг е да защитя Косово и да не позволя процеса, в който съм въвлечен несправедливо, да се превърне в пречка за работата, която ни предстои за по-добро бъдеще на Косово“.

На 24 юни Международният съд в Хага обяви, че срещу Тачи са повдигнати обвинения за почти 100 убийства по време на конфликта в Косово.

Повдигането на обвиненията провали планирани преговори с Косово в Съединените щати, а Хашим тачи отказа да подаде оставка, както по-рано направи и премиерът Рамуш Харадинай.

В изявлението си снощи косовският президент обяви, че има пълен респект към процеса за откриване на истината за случилото се по време на войната през 98-а - 99-а година и изрази увереност, че усилието му за свобода и независимост ще бъдат законово оправдани.

Тачи обеща да се оттегли от поста, ако обвинението бъде потвърдено и съдът започне процес срещу него.

На фона на повдигнатите обвинения беше възобновен диалогът между Косово и Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини