Отидете към основна версия

2 562 25

Пентагонът: Китай и Русия са съперници с ядрен потенциал

  • китай-
  • сащ-
  • пентагон

На 29 юли президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ първо ще проведат преговори за контрол на оръжия с Русия, а след това Вашингтон и Москва ще започнат диалог с Пекин заедно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

За първи път в своята история САЩ след около десет години ще имат два съперника с ядрен потенциал. Това заяви ръководителят на Стратегическото командване (СТРАТКОМ) на американските въоръжени сили (ВС) адмирал Чарлз Ричард на видеоконференция, проведена от Асоциацията на ВВС на САЩ в Института Мичъл, предава ТАСС.

По думите на Ричард, Китай е на последната фаза в процеса на създаване на ядрена триада. „Китай се стреми да стане наш стратегически конкурент на равни начала до края на десетилетието,“ каза Ричард и добави, че вторият съперник за САЩ в тази област е Русия. Според американския адмирал Китай надминава САЩ по скорост на разширяване на общия военен потенциал, разработване на нови системи за контрол и предупреждение, както и подобряване на боевата готовност, предава Фокус. 

Освен това, говорейки за Русия, Ричард отбеляза, че през последните 15 години Москва модернизира своите военни системи за командване и работи за подобряване на ефективността на ученията.

Русия е постигнала 70% от целите си, добави адмиралът.

На 27-30 юли в столицата на Австрия, в рамките на двустранен стратегически диалог, се проведе среща на междуведомствените делегации на Русия и САЩ. Вашингтон се надяваше да включи китайската страна в диалога.

На 29 юли президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ първо ще проведат преговори за контрол на оръжия с Русия, а след това Вашингтон и Москва ще започнат диалог с Пекин заедно.

На 8 юли Фу Конг, директор на отдела за контрол на въоръжението на външното министерство, отбеляза, че Китай е готов да участва, ако САЩ намалят арсеналите си до нивото, което има КНР. В същото време, според китайския дипломат, Пекин в действителност разбира, че „това не може да се случи“.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.

Свързани новини