Отидете към основна версия

6 801 26

OAE призоваха Турция да стои далеч от арабските дела

  • либия-
  • оае-
  • турция-
  • османска империя

Призоваха Анкара да не се меси в Либия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Официален представител на Обединените арабски емирства призова Турция да спре да се меси в арабските дела, като подигравателно припомни за Османската империя, която се разпадна преди век, цитира думите му AFP.

Реакцията дойде, след като Турция осъди "злонамерените", според нея действия, на ОАЕ в Либия, където двете страни подкрепят противоположни страни в обострения вътрешнолибийски конфликт. Ануар Гаргаш, държавен министър на външните работи, призова Турция "да спре да се намесва в арабските дела", предаде агенция "Фокус".

Турция вече не може да се държи като „Високата порта и да използва езика на колониализма“, каза той, говорейки за правителството на Османската империя, управлявала арабския свят в продължение на векове. "Високата Порта и колониалистичните илюзии принадлежат към архивите на историята и отношенията между държавите не се направляват със заплахи", написа Гаргаш. Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално съгласие в Западна Либия, докато силите на базирания в източната част Халифа Хафтар се подкрепят от ОАЕ, както и от Саудитска Арабия, Египет и Русия.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.

Свързани новини