Отидете към основна версия

2 331 9

Безредици след опустошителния взрив (СНИМКИ)

  • бейрут-
  • ливан-
  • безредици-
  • военни-
  • ранени

Най-малко 100 военнослужещи са пострадали при протест в Бейрут

Безредиците, които предизвика протестът на гражданите на Бейрут на 8 август вечерта, доведе до раняването на близо 100 военнослужещи. Данните съобщи ливанската армия, цитирана от телевизия Al Hadath.

При снощните сблъсъци бяха ранени най-малко 728 граждани. Бяха задържани 19 активисти.

Участниците в антиправителствените протести искат международно разследване на обстоятелствата около взрива в пристанището на Бейрут. Сред демонстрантите имаше много младежи, жени и дори деца.

В съботния ден на практика център на Бейрут се превърна в арена на сблъсъци между силите за борба с безредици и активисти на протестното движение.

Няколко часа бяха нужни на ливанските специални части за борба с безредици, за да прочистят центъра на столицата Бейрут от демонстранти. Към полунощ силите за сигурност успяха да изтласкат агресивно настроените активисти от бизнес центъра на Бейрут и площада на мъчениците.

Службата за гражданска отбрана съобщи, че при сблъсъците са пострадали около 70 полицаи и жандармеристи. Войници от ливанската армия се присъединиха към усилията за въвеждане на ред и поеха контрола върху сградите на няколко министерства, които бяха окупирани от демонстранти.

Министър-председателят на Ливан Хасан Диаб вчера за първи път каза, че е готов да разгледа въпроса за произвеждане на предсрочни избори, което е едно от основните искания на протестиращите. Диаб обеща да постави въпроса на днешното заседание на кабинета.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Втора вечер на насилие (СНИМКИ)

    Сблъсъци между участници в протест срещу икономическата криза и последствията от взрива в Бейрут и местните органи на властта, продължават втора поред ...
    09.08.2020
    17 219
    32
  • Първи оставки на министри

    Министърът на информацията Ливан Манал Абдел Самад е първият от правителството, който падна след снощните протести в Бейрут, предизвикани от взрива на ...
    09.08.2020
    37 027
    52
  • Нови любопитни данни за взрива в Бейрут

    Взривът на пристанището в Бейрут е образувал огромен кратер, чиято дълбочина достига 43 метра. Данните са на френски специалисти, след оглед на мястот ...
    09.08.2020
    9 787
    13
  • Изхвърлен от взрива в морето оцеля по чудо

    Ливански спасители откриха работник изхвърлен от взривната вълна след експлозията на пристанището в Бейрут в морето. Амин ал Захед е намерен 30 часа с ...
    08.08.2020
    3 546
    1