Отидете към основна версия

4 366 55

ЕС скочи на Турция: Прекратете сондажите за газ в Средиземно море!

  • ес-
  • турция-
  • гърция-
  • жосеп борел

Жозеп Борел призовава турските власти да прекратят незабавно тези дейности и да започнат добросъвестен и цялостен диалог с Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова Турция незабавно да прекрати сондажите за газови находища в Средиземно море, след като Анкара обяви, че ще продължи с тази си дейност, предаде Франс прес.

Анонсът на Анкара увеличава напрежението и несигурността, подчертава Борел в изявление, публикувано от неговата канцелария.

На фона на напрежението в Източното Средиземноморие това "подронва усилията за възобновяване на диалога и преговорите" и възпрепятства избягването на ескалация. Жозеп Борел "призовава турските власти да прекратят незабавно тези дейности и да започнат добросъвестен и цялостен диалог с Европейския съюз", се казва още в изявлението.

Турция обяви по-рано днес, че ще продължи със сондажните дейности в оспорвана зона в източната част на Средиземно море, като по този начин пренебрегна призивите на ЕС за намаляване на напрежението в тази зона

Същевременно САЩ се обявиха за по-тясно сътрудничество в разработването на залежи на природен газ в "стратегически значимото" Източно Средиземноморие и подкрепиха правото на Кипър да експлоатира находищата на въгле-водороди в свои териториални води. Това става ясно от думите на зам-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл след кратко посещение в Кипър, предаде Асошиейтед прес.

Американското посолство в Кипър съобщи, че Хейл е потвърдил отново американската подкрепа за правото на Кипър да експлоатира своите природни ресурси, но те трябва да бъдат справедливо разпределени между кипърската гръцка и кипърската турска общност. 

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини