Отидете към основна версия

14 129 24

Тръмп изгони британския посланик

  • ким дарък-
  • доналд тръмп-
  • критики-
  • посланик-
  • великобритания

Ким Дарък критикувал президента на САЩ

Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил отстраняването на британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, след като изтекли поверителни дипломатически документи показаха, че дипломатът е направил пренебрежителни коментари за него, пише британският в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Смята се, че след публикуването на документите през юли 2019 г. президентът е казал на своя съветник по националната сигурност Джон Болтън да "го махне оттук", нарушавайки грубо дипломатическите норми.

Болтън съобщи пред британското издание, че, след като получил инструкцията, се е обадил на тогавашния секретар на британското правителство сър Марк Седуил и заявил, че "нещата ще се влошат, освен ако можете да измислите как да го изведете".

Доколкото е известно, сър Седуил се противопоставил категорично.

Бивш служител на Белия дом, помогнал за справяне с последствията, го определя като "бесен" и "нажежен до бяло", съобщава в. "Дейли телеграф".

Въпреки това няколко дни по-късно Дарък напусна поста.

Искането на оставката на действащ посланик на Великобритания от страна на американски президент е безпрецедентно.

Историк, някога заемал водещата позиция по история на САЩ в Кеймбриджския университет, е заявил пред вестника, че не може да се сети за аналогичен пример от съвременната история.

В публикувано днес интервю за сп. "Таймс" Дарък заявява, че отчасти обвинява за случилото се британския премиер Борис Джонсън, отбелязва ТАСС.

В момента, когато скандалът се разгаряше, той още не беше министър-председател, но вече се смяташе за безспорен фаворит в надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия.

По време на дебатите със своя основен опонент Джереми Хънт Джонсън два пъти избегна въпроса - ако стане премиер, дали ще позволи на Дарък да запази поста си.

Дори колеги от Консервативната партия впоследствие го критикуваха, че е решил да пожертва посланика "в името на личните си интереси".

Според Дарък Тръмп смята Джонсън за "сродна душа", а британският премиер се възхищава от "простотата на лозунгите, пренебрежението към политическата коректност и понякога провокационните изрази" на американския президент, както и от умението му да играе "с фактите и истината".

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.

Свързани новини

  • Доналд Тръмп с дистанционна реч за ООН

    Държавният глава на САЩ обяви, че ще отправи дистанционно изявление на общото събрание на ООН, съобщи FOX News. Обръщението е направено от Белия до ...
    18.09.2020
    1 842
    7
  • Тръмп да посети Крим. Така ще победи

    Посещение в Крим е важно за американския президент Доналд Тръмп, за да спечели изборите. Това заяви главата на кримския парламент Владимир Константино ...
    08.09.2020
    3 950
    17