Отидете към основна версия

6 699 27

Сабина Алиева призова света да освободи Азербайджан

  • сабина алиева-
  • азербайджан-
  • армения-
  • посолство на азербайджан-
  • оон

Призив към международната общност

Снимка: Wikipedia

Призовавам международните организации и световната общност да положат подходящи усилия, да предприемат необходимите решителни стъпки и да предприемат спешни мерки за освобождаване на признатите от ООН територии на нашата република. Това заяви омбудсманът на Азербайджан Сабина Алиева на фона на ескалиралото напрежение с Армения.

„Днес, около 6:00 сутринта, арменските въоръжени сили нарушиха прекратяването на огъня и откриха огън по позициите на азербайджанската армия на фронтовата линия от миномети и артилерия от различен калибър. В резултат на интензивния артилерийски обстрел на селища и обекти на арменските въоръжени сили цивилни и военнослужещи са убити и ранени, много къщи и цивилни предмети са сериозно повредени. Умишленото нападение на Армения срещу цивилни лица е грубо нарушение на международното право, включително международното хуманитарно право и съответните разпоредби на Женевските конвенции”, се казва в позицията на Сабина Алиева, цитирана от Посолството на Азербайджан в България.

Алиева отбеляза, че Армения, пренебрегвайки призивите за режим на прекратяване на огъня, получени във връзка с настоящата пандемия, както и нормите и принципите на международното право, продължава да извършва агресивни действия и грубо нарушава основните права на човека, включително правото на живот, създавайки по-опасна ситуация в региона. „Призовавам ви да предприемете необходимите решителни стъпки и да предприемете спешни мерки, да осъдите и спрете арменската агресия”, призова тя международната общност.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 27 гласа.

Свързани новини