Отидете към основна версия

19 811 176

Турция изпраща сирийски наемници срещу арменците (ВИДЕО 18+)

  • азербайджан-
  • турция-
  • бойци-
  • терористи-
  • идил

Става дума за 4000 бойци на ИДИЛ

Турция изпраща 4000 сирийски наемници от ИДИЛ да се бият срещу арменците, съобщи AsiaNews, цитирайки свои източници, както и от Организацията за правата на човека в Сирия. Анкара ги е наела срещу 1800 USD месечна заплата за период от 3 месеца. "Това е свещена война на мюсюлманите срещу християните. Ако войната в Кавказ не спре скоро, това ще дестабилизира световния мир", казва арменският премиер Никол Пашинян.

Бойците са изпратени към района на Нагорни Карабах, съобщават за AsiaNews източници близки до сирийска въоръжена опозиция. Те допълват, че преди дни сухопътен конвой е достигнал границата с Турция, а след това бойците са се придвижили със самолети до Азербайджан.

Лидер на сирийската терористична група заяви, че "благодарение на Аллах, от 27 септември до края на месеца още 1000 сирийски наемници ще бъдат прехвърлени в Азербайджан". Източници на AsiaNews са предоставили и аудиозапис на оперативното ядро ​​на бригада „Султан Мурат“ (въоръжена фракция на сирийската опозиция, която призовава наемници да бъдат изпратени и в Либия), в който се казва: „Сирийските доброволци са изпратени на първа линия на арменско-азербайджанската граница ... и те ще се бият с азербайджанците, т.е. с шиитите”.

В телевизионно предаване на сирийската опозиционна телевизия "Ориент", което излъчва на територията на ОАЕ, беше излъчена относно разполагането на сирийски наемници в Азербайджан. В него се казва, че те отиват да водят война срещу "християните кръстоносци", превръщайки сирийските бойци срещу Асад в източник на транснационални наемници, привлечени от Турция.
Сред гостите на предаването е бил и полковникът на Свободната сирийска армия Хадж Обейд, който отрича изпращането на сирийски „доброволци“ в Азербайджан.

Новината за изпращането на наемници на ИДИЛ в Азербайджан се отрича от говорителя на въоръжените опозиционни фракции в Астана Айман Ал Асеми. Друг източник на AsiaNews от Африн, опозиционият боец ​​от Джинд ал Шам, потвърждава, че е разговарял с азербайджански колега, воюващ в Сирия и го е попитал защо ще воюват в Азербайджан, заедно с шиитите, срещу Карабах. Последният е отговорил, "Защото той е част от джихада. Това е свещена война на мюсюлманите срещу християните”.

В публикуваното видео обаче един от ранените терористи съветва колегите си "да не ходят да се бият в Азербайджан!". В друг видеоматериал, публикувано в социалната мрежа Twitter, се виждат камиони с бойци, които крещят "Аллах ахбар!". Арменски източници твърдят, че до момента са убити най-малко 89 наемници ислямисти.

Новината за изпращането на 4000 сирийски наемници от Турция беше потвърдена и от Организацията за правата на човека в Сирия, базирана в Лондон.

Президентът на Република Карабах Араик Арутюнян съобщи също за 4000 наемници-фундаменталисти, пристигнали от Сирия и други страни през последните дни. „Това не е война между Карабах и Азербайджан или Армения срещу Азербайджан. Това е война на Турция с наемници от 10 милиона азери, срещу 3 милиона арменци ”.

Азербайджанското външно министерство отрече да има сирийски наемници в Азербайджан, въпреки видеоматериалите, разпространявани в социалните мрежи от въоръжени фундаменталистки групи. Пакистан също заяви, че подкрепя Азербайджан и е срещу Армения и Карабах. Конфликтът нараства с всеки изминал ден.Армения вярва, че това, което се случва днес, се дължи на слабата реакция на международната общност срещу агресиите през 2016 г., когато в така наречената "4-дневна война" Азербайджан, подкрепен от Турция, приветства бойци на ИДИЛ, извършвали ужаси срещу безпомощни арменски цивилни.

Турция участва пряко, не само с официални изявления, но и с военна подкрепа заедно с Азербайджан: турски военни самолети летят над небето и бомбардират градове. Атакуващите безпилотни машини Bayrakdar се управляват дистанционно от турски военни експерти в Азербайджан.

Премиерът на Армения Никол Пашинян предупреди, че войната в Кавказ рискува да дестабилизира не само региона, но застрашава и световния мир.

В момента в Карабах има поне 100 цивилни арменски жертви, както и много на брой разрушени къщи, училища, болници, мостове и пътища. Азерците твърдят, че отново са заели шест арменски поста и села.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.

Свързани новини