Отидете към основна версия

3 732 18

Почина емирът на Кувейт

  • емир-
  • кувейт-
  • сабах ал-ахмад ал-сабах

На 19 юли тази година емирът се подложи на операция, която беше посочена като успешна.

Снимка: EPA/БГНЕС

Емирът на Кувейт, Шейх Сабах Ал-Ахмад Ал-Сабах, почина днес на 91-годишна възраст, съобщи кралският съд. „С голяма мъка и скръб ние съобщаваме за смъртта на Шейх Сабах Ал-Ахмад Ал-Джабер Ал-Сабах, емир на държавата", каза шейх Али Джара Ал-Сабах, министър, отговарящ за кралските дела, в телевизионно обръщение, цитиран от БГНЕС.

На 19 юли тази година емирът се подложи на операция, която беше посочена като успешна. Миналата година 91-годишният емир, който е на трона в Кувейт от 2006 г., планираше да посети Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ - Доналд Тръмп, но беше принуден да отложи посещението по медицински причини и вместо това беше прегледан в болница в САЩ. След медицинския преглед се завърна в родината си.

Апендиксът на емира беше отстранен през 2002 г., две години след като му беше имплантиран пейсмейкър. През 2007 г. той претърпя операция на пикочните пътища в Съединените щати. Шейх Сабах призова миналата година за деескалация в Персийския залив, когато напрежението между САЩ и Иран ескалира. Той е считан за архитект на външната политика на съвременен Кувейт.

По-малкият му брат и престолонаследник - шейх Наваф, който ще изпълнява временно длъжността, е 83-годишен. Той заема висока длъжност от десетилетия, включително е бил министър на отбраната и вътрешните работи.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини