Отидете към основна версия

5 515 41

Азербайджан каза как може да се разреши конфликтът в Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • конфликт

В Баку считат, че Армения трябва да изтегли войските си от Нагорни Карабах

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Азербайджан настоя, че Армения трябва да изтегли войските си от спорния регион Нагорни Карабах, за да се сложи край на продължаващите вече шест дни сражения, след като Франция, Русия и САЩ настояха за спиране на огъня, съобщава "Франс прес", цитирана от news.bg.

"Ако Армения иска да види край на тази ескалация на положението, топката е в полето на Армения", подчерта Хикмет Хаджиев, съветник по външните работи на президента на Азербайджан - Илхам Алиев.

"Армения трябва да прекрати окупацията си" на Карабах, настоя той и отсече: "Това трябва да спре."

Сраженията между арменските и азербайджанските сили избухнаха в неделя заради дългогодишния териториален спор за Нагорни Карабах.

Близо 200 души, включително цивилни, са убити в боевете въпреки нарастващите международни призиви за спиране на огъня.

В общ призив вчера руският президент Владимир Путин, американският президент Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон приканиха двете страни да се върнат към преговори, целящи разрешаване на дългогодишния им териториален спор.

Армения по-рано днес обяви, че "е готова да се ангажира" с Франция, Русия и САЩ, които са съпредседатели на групата посредници в конфликта на ОССЕ, "за възстановяване на режима на спиране на огъня".

Но също така се подчертава, че преговорите не могат да започнат, освен ако боевете не бъдат прекратени.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.

Свързани новини

  • Лидер на Нагорни Карабах е тежко ранен

    Лидерът на непризната Нагорно-карабахска република Араик Арутюнян е тежко ранен след удар на азербайджанските въоръжени сили. Новината съобщи на брифи ...
    04.10.2020
    7 213
    46