Отидете към основна версия

5 185 37

Ето какво е условието на Азербайджан за мир

  • азербайджан-
  • армения-
  • мир-
  • нагорни карабах-
  • илхам алиев

Баку иска да премине към преговори, но от арменската страна идват сигнали за невъзможността за дипломатическо решение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Баку е готов да се споразумее за режим на прекратяване на огъня в Карабах, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на РИА Новости.

"Да, готови сме. Казвал съм това много пъти. Днес сме готови да постигнем споразумение за прекратяване на огъня. Но в същото време Армения, нейният премиер трябва да декларира, че са ангажирани с принципите, разработени съвместно със САЩ, Русия и Франция", каза Алиев в интервю пред Fox News.

Алиев подчерта, че Баку иска да премине към преговори, но от арменската страна идват сигнали за невъзможността за дипломатическо решение на конфликта. "Военният фактор води до големи щети и жертви. Следователно, колкото по-рано започнем съществени преговори, толкова по-скоро ще бъде намерен начин за разрешаване на конфликта. Решението на конфликта се основава на териториалната цялост на Азербайджан", добави президентът.

Преди ден арменският премиер Никол Пашинян заяви, че проблемът с Карабах не може да бъде решен с дипломатически средства. Той призова "арменците да вземат оръжие и да защитят родината си", но в същото време отбеляза, че Ереван винаги е готов за компромис. По думите му Армения може да "свали летвата" на своите искания, но Азербайджан също трябва да направи това. Илхам Алиев вече говори за готовността на Баку за примирие в интервю за френския вестник Figaro. Представителят на арменското министерство на отбраната Артсрун Ованесян оцени тези думи като опит за печелене на време.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.

Свързани новини