Отидете към основна версия

2 017 11

Щатът Мисисипи одобри нов флаг

  • мисисипи-
  • флаг

Американски медии съобщиха, че гласоподавателите в Мисисипи са подкрепили новия дизайн на знамето, който също ще съдържа думите "In God We Trust"

Снимка: Shutterstock

Избирателите в Мисисипи одобриха нов флаг на щата, на който ще бъде изобразено цветето магнолия, месеци след като южният щат се отказа от старото си знаме с емблема на Конфедерацията, предаде БГНЕС.

Знамето на Мисисипи беше последното в САЩ, което включваше символ на Конфедерацията, групата южни щати, където робството е било законно и която се е отделила от съюза през 1860 година.

Много афроамериканци вярват, че знамето носи расистки оттенъци, докато белите южняци твърдят, че то е символ на южното наследство.

Американски медии съобщиха, че гласоподавателите в Мисисипи са подкрепили новия дизайн на знамето, който също ще съдържа думите "In God We Trust."

Старото знаме беше отстранено през лятото, след като в САЩ избухнаха най-големите протести от десетилетия срещу расизма и полицейската жестокост.

Продължаващото движение за расова справедливост в САЩ също доведе до премахването на статуи на фигури на Конфедерацията - или официално премахнати от местните власти, или насилствено свалени от протестиращи.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини