Отидете към основна версия

5 031 28

Изборите в САЩ: Байдън сериозно изпреварва Тръмп

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • избори-
  • президент

Окончателните резултати още не са известни, но към момента вече е ясно, че в надпреварата за Белия дом Байдън сериозно изпреварва Тръмп

Снимка: БГНЕС/ EPA

Джо Байдън успя да преодолее първоначалната разлика и спечели оспорваната надпревара в щатите Мичиган и Уисконсин. Според Асошиейтед прес, Байдън печели и в Аризона. Така сега от президентския пост го дели само победата в още един щат.

В очакване на окончателния резултат

В Невада, Северна Каролина, Джорджия и Пенсилвания преброяването на гласовете още не е приключило. И в Джорджия, и в Пенсилвания Тръмп водеше убедително, но в нощта срещу четвъртък Байдън сериозно скъси дистанцията. В същото време Тръмп, който още в сряда побърза да обяви, че е спечелил изборите, оспорва резултатите в няколко щата и вече предприема юридически стъпки.

Преди това Доналд Тръмп спечели вота в Кентъки, Канзас, Луизиана, Флорида, Тексас, Уайоминг, Западна Вирджиния, Южна Каролина, Алабама, Мисисипи, Тенеси, Оклахома, Арканзас, Северна Дакота, Южна Дакота, Айдахо, Небраска, Юта, Охайо, Мисури, Айова, Монтана, Индиана. Джо Байдън надделя в Колорадо, Ню Мексико, Върмонт, Вирджиния, Роуд Айланд, Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузетс, Мериленд, Илинойс, Делауеър, Кънектикът, Минесота, Хаваи, Федерален окръг Колумбия, Ню Хемпшир, Калифорния, Ореган, Вашингтон, Мейн.

Пътят на двамата кандидати

През 2016 година Доналд Тръмп беше избран за 45-ия президент на САЩ. Роден е през 1946 година в Ню Йорк, наследява многомилионен бизнес от баща си Фредерик Тръмп. Тръмп става популярно лице в САЩ заради инвестициите си и участието в различни телевизионни формати. През 2016 година изненадващо печели номинацията за президент на Републиканската партия, а след това се налага срещу Хилари Клинтън и е избран за президент на САЩ - въпреки че получава близо 3 милиона по-малко гласове от съперничката си.

Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ по време на двата мандата на Барак Обама (2008-2016 година). Байдън е роден през 1942 година в католическо семейство в Скрантън, Пенсилвания. Той е сенатор от Делауеър в продължение на 36 години. Байдън се кандидатира два пъти за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ - през 1988 и 2008 година. През 2008 година губи номинацията срещу сенатора от Илинойс Барак Обама. Впоследствие Обама назначава Байдън за свой вицепрезидент.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Свързани новини