Отидете към основна версия

25 570 121

Ето каква е позицията на САЩ за спора между България и Северна Македония

  • северна македония-
  • сащ-
  • българия-
  • ес-
  • история-
  • преговори

САЩ искат спора между София и Скопие да се реши извън присъединителния процес

Снимка: Shutterstock

САЩ призовават София и Скопие да разрешат отворените двустранни спорове извън присъединителния процес, за да се постигне общата цел – членство на Северна Македония в ЕС, са заявили от пресслужбата на Държавния департамент, цитирани от вестник „Вечер“.

От американското външнополитическо ведомство припомнят, че САЩ и България са силни поддръжници на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, предаде агенция "Фокус". „Приветстваме добрата воля за преговори. Призоваваме България и Северна Македония да решат съществуващите двустранни въпроси извън присъединителния процес, за да се постигне общата цел – членство на Северна Македония в ЕС“, са заявили от Държавния департамент пред МИА.

Съединените щати са пределно ясни в желанието си Северна Македония, която в момента е кандидат за членство, да влезе в следващата фаза на процеса, провеждайки първата междуправителствена конференция до края на годината, отбелязва македонската медия.

„Процесът на разширяване насърчава дълготрайния мир, стабилност и просперитет в целия регион. Решението на ЕС да отвори присъединителните преговори със Северна Македония и Албания през март беше позитивна крачка и служеше за преодоляване на измамните твърдения, че трансатлантическата общност оставя зад себе си Балканите“, се казва още в изявлението на Държавния департамент. От департамента посочват, че всяко забавяне по пътя на присъединяването на тези страни към ЕС рискува да отвори въпроса за доверието към ЕС в региона.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 86 гласа.

Свързани новини