Отидете към основна версия

3 242 9

Правителство подаде оставка

  • молдова-
  • правителство-
  • оставка

Молдова вече е без кабинет

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Молдовският премиер Йон Кику и правителството му подадоха оставка. С това те проправиха пътя към съставянето на нов кабинет при новия президент Мая Санду, избрана миналия месец, парламента. "Оглавяваното от мен правителство се оттегля", каза на пресконференция Кику.

Молдовският парламент го утвърди за министър-председател миналия месец, заедно с правителството му, което беше съставено предимно от министри, симпатизиращи на подкрепяния от Москва отиващ си президент Игор Додон.

Санду, която е за по-тесни отношения с Европейския съюз, ще поема поста от Додон утре. Тя ще номинира свой министър-председател след консултации с парламента, който се очаква да бъде разпуснат.

Санду ще може да назначи лоялно на нея правителство и без да разпуска парламента, заяви Додон на същата пресконференция, на която Кику обяви оставката си, предаде ТАСС. "Новият президент, който утре встъпва в длъжност, трябва да поеме отговорност за ситуацията в страната и да започне дискусии с парламентарните групи или да обсъди план за разпускане на парламента. Бих искал да отбележа, че ние сме отворени за такива дискусии", каза все още действащият президент, който след изборите възнамерява да оглави отново Партията на социалистите на Република Молдова, която е и първа политическа сила.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини

  • Мая Санду отворена за разговори с Русия

    Новият държавен глава на Молдова Мая Санду обяви, че е готова да обсъди важни теми с Русия, съобщи ТАСС. Проевропейският кандидат спечели изборите ...
    31.12.2020
    3 153
    48
  • Хиляди на протест в Непал

    Хиляди граждани излязоха на протест в Непал, съобщи ТАСС. Те настояват за отмяна на решението за предсрочни избори. Призивът е към премиера Кадга Ш ...
    29.12.2020
    3 209
    8