Отидете към основна версия

20 603 185

Новата власт в САЩ вдигна мерника на Путин

  • русия-
  • сащ-
  • алексей навални-
  • навални-
  • владимир путин-
  • джейк съливан-
  • джо байдън

Навални беше арестуван на московското летище "Шереметиево" след полет от Германия

Снимка: Shutterstock

Екипът на новоизбрания американски президент Джо Байдън втвърди тона срещу Кремъл след задържането на Алексей Навални, който бе арестуван веднага след кацането си в столицата Москва.

Джейк Съливан, бъдещ съветник на Байдън по националната сигурност, призова Русия „незабавно” да освободи от ареста руския опозиционер. Съливан написа в Туитър, че директно Кремъл стои зад атаките срещу Навални. Думите на Съливан са индикация какво ще бъде отношението на новата администрация във Вашингтон срещу агресията на Кремъл.

„Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на жестоката атака срещу живота му – подведени под отговорност. Атаките на Кремъл срещу Навални не са просто нарушение на човешките права, но и оскърбление към руснаците, които искат гласът им да бъде чут”, написа още дясната ръка на новия американски президент.

Срещу ареста се изказа и настоящата власт във Вашингтон. САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Навални при завръщането му в Русия, няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпео. В съобщението се изразява голямо безпокойство от ареста на Навални и се казва, че задържането му е последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и независими гласове, критикуващи властите, да бъдат заглушени.

Остри реакции имаше и от Европа. Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и призова за незабавното освобождаване на опозиционера. Литва, Латвия и Естония призоваха за „рестриктивни мерки” срещу Русия след ареста на опозиционера Алексей Навални.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 118 гласа.

Свързани новини