Отидете към основна версия

2 250 21

Армения подаде жалба срещу Азербайджан

  • еспч-
  • армения-
  • азербайджан-
  • жалба-
  • нагорни карабах

Ереван сезира Европейския съд по правата на човека

Снимка: БГНЕС/ EPA

Арменското правителство е подало жалба срещу Азербайджан в Европейския съд по правата на човека, като обвини Баку в нарушаване на редица конвенции по време на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах през есента на 2020 г., предаде РИА Новости.

„На 1 февруари арменското правителство подаде междудържавна жалба срещу Азербайджан до Европейския съд по правата на човека поради нарушения на конвенцията по време на 44-дневната война (през 2020 година). Това е първата междудържавна жалба, подадена от Армения до ЕСПЧ", се казва в изявлението на страницата на представителство във Фейсбук.

Арменското правителство настоява, че Азербайджан е нарушил правата на жителите на Карабах и Армения за живот, защита от изтезания и нечовешко отношение, неприкосновеност, собственост, личен и семеен живот, образование и редица други права. В края на септември 2020 г. в Нагорни Карабах бяха възобновени военните действия, които станаха продължение на дългосрочния конфликт и доведоха до жертви сред цивилното население. С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се споразумяха да прекратят напълно огъня и да разменят затворници и телата на мъртвите. В региона бяха разположени руски миротворци.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини