Отидете към основна версия

2 410 7

Предупреждение: За САЩ е опасно да преекспонират страха от Китай!

  • сащ-
  • китай-
  • джо байдън-
  • си дзинпин

Икономисти прогнозират, че КНР ще надмине Съединените щати през 30-те години на века

Снимка: shutterstock

Известният китаист и професор от Харвардския университет Джоузеф Най публикува статия на уебсайта на World News Syndicate, озаглавена „Какво може да предизвика война между САЩ и Китай?“.

В нея той анализира промените във взаимоотношенията между Пекин и Вашингтон, причинени от ребалансирането на техните сили, напомня на американското правителство да не тълкува погрешно икономическия растеж на Китай и да игнорира собствените си дългосрочни предимства в много сфери, тъй като това може да доведе до преекспониране на страха от Пекин и прекалена реакция, предаде "Радио Китай".

По-рано говорителят на Белия дом заяви, че според САЩ „ожесточената конкуренция“ с Китай е неизбежна. Професор Най обаче счита, че взаимозависимостта между двете страни в икономиката и екологията понижава възможността за истинска студена война, тъй като и Пекин и Вашингтон са мотивирани за сътрудничество в много области.

И преувеличаването, и подценяването на мощта на Китай от американска страна, е погрешно. Обемът на китайската икономика е близо две трети от американската. Икономисти обаче прогнозират, че Китай ще надмине САЩ през 30-те години на века.

Доходите на гражданите не са единствения показател за геополитическа мощ. Например, меката сила на Китай изостава от тази на САЩ, а военните разходи на Вашингтон са почти четири пъти по-големи от тези на Китай, посочва още професор Най.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини