Отидете към основна версия

4 529 24

Нестихващи протести 7-ми пореден ден

  • минеаполис-
  • сащ-
  • протести-
  • убийство-
  • чернокож-
  • полицай

Близо 300 участваха в съботните протести в Минеаполис

Снимки: ЕРА/БГНЕС

Бруклин Сентър за седма поредна вечер стана място за протести след като преди седмица бяла полицайка застреля чернокожия Донте Райт. На митинга на 17 април пред местното полицейско управление са присъствали близо 300 души. Ден по-рано полицията арестува близо 100 души за нарушаване на вечерния час и незаконни събирания.

В съботната вечер не се стигна до сблъсъци между протестиращи и представители на местните органи на властта. Повечето демонстранти са си тръгнали след влизане в сила на полицейския час, който за района е 23.00 ч. "Дойдох тук тази вечер, просто защото не можех да стоя безучастно", заяви по време на протеста демократката Максин Уотърс от Камарата на представителите в Конгреса.

"Трябва да бъде преустроена полицията в цялата страна. Трябва да намерим нов начин за справяне с проблемите в обществото, без хора, главно цветнокожи, да биват убивани от полиция, на която плащаме да ни защитава и да ни служи", допълни Уотърс, представителка от Калифорния.

Тя уточни каза че ще остане в щата Минесота поне до понеделник, за да присъства на съдебния процес в Минеаполис срещу белия бивш полицай Дерек Шовин, обвинен в убийството на чернокожия Джордж Флойд през май миналата година.

Чернокожият Донте Райт бе застрелян в Бруклин Сентър при обикновена пътна проверка. Полицайката Кимбърли Потър обясни, че по погрешка е стреляла с пистолета, а не с тейзъра си. Тя беше арестувана в сряда и се очаква да ѝ бъде повдигнато обвинение в убийство по непредпазливост.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 10 гласа.

Свързани новини