Отидете към основна версия

8 390 28

Президент беше убит при нападение в дома му

  • хаити-
  • президент-
  • убийство-
  • жовенел моиз

Ужасяващо престъпление в Хаити

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Хаити Жовенел Моиз (на 53 години) беше убит рано тази сутрин, когато група нападатели са нахлули в частната му резиденция, предаде Би Би Си.

Неидентифицирани въоръжени нападатели са нахлули в дома на Жовенел Моиз около 01:00 часа след полунощ. Първата дама на Хаити е била ранена при нападението, но е жива. Премиерът в оставка на Хаити Клод Жозеф каза, че сред нападателите е имало и „чужди елементи". Той призова населението на страната да запази спокойствие. Жозеф добави, че полицията и армията ще се погрижат за запазването на реда в Хаити.

През месец февруари тази година държавният глава на Хаити разкри, че е избегнал опит за убийство. "Благодаря на началника на охраната ми в двореца. Мечтата на тези хора е била да посегнат на живота ми. Слава Богу, това не стана. Планът бе осуетен", заяви тогава държавният глава на карибската държава.

Властите в Хаити описаха убийството като „нечовешки варварски акт”, предаде агенция „Ройтерс”. Убийството на президента се случва на фона на нарастваща вълна от политически мотивирани нападения. Хаити е политически разделена и е изправена пред хуманитарна криза заради недостиг на храна и тежки икономически проблеми. Жовенел Моиз пое управлението през 2017 година и оттогава има яростни протести срещу него. Неговите опоненти го обвиняваха, че иска да установи авторитаризъм и че управлява страната като диктатор.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини