Отидете към основна версия

4 717 18

Милиардер се върна успешно на Земята

  • ричард брансън-
  • космос-
  • полет

Космическият кораб Unity-22 се върна от успешен полет

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Космическият кораб Unity-22 на Virgin Galactic извърши на 11 юли успешно суборбитален тестов полет с екипаж, част от който беше и 70-годишниян милиардер Ричард Брансън. Самолетът излетя от космодрума Америка в щата Ню Мексико и успешно се завърна на Земята, след като премеля по ръба на атмосферата на планетата. Полетът беше излъчен на сайта на компанията.

Машината излетя в 10:40 часа местно време (17:40 GMT). Оттеглянето на совалката от самолета се е случило в 11:25 часа местно време на надморска височина от около 15 км.

По време на полета совалката е успяла да се издигне до височина 86 км, където екипажът на кораба, състоящ се от шест души, можеше да усети безтегловност в продължение на няколко минути. След това Unity-22 отново навлезе в плътните слоеве на атмосферата и се приземи в Spaceport America (Ню Мексико) в 11:38 ч. местно време. Общата продължителност на полета е била около час, през който устройството достигна скорост от порядъка на Mach 3.

Unity-22, освен Брансън, включваше петима служители на Virgin Galactic - пилоти-изпитатели Дейв Макей и Майкъл Мазучи, технически изпълнител на Sirish Bundle, Колин Бенет, водещ инженер и Бет Моузес, директор за обучение на астронавти.

Полетът на Virgin Galactic се извършва 9 дни преди този на конкурентите от Blue Origin. На 7 юни американският милиардер на Blue Origin Джеф Безос обяви, че на 20 юли ще излети в космоса с брат си Марк на космическия кораб New Shepard. С тях също ще излети и човекът, спечелил билет на търг за 28 млн. USD.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.

Свързани новини

  • Кметът на Днепър има билет за космоса

    Кметът на Днепър Борис Филатов припомни, че държи билет за полет в космоса от дванадесет години, съобщи ТАСС. Кметът обяви това след полета на Рича ...
    12.07.2021
    1 818
    14
  • Близо сме до най-бързия транспорт

    Бързите транспортни услуги скоро може да станат факт, съобщи FOX News. Компанията на Ричард Брансън е подписала договор с производител на аерокосми ...
    27.06.2020
    5 726
    22