Отидете към основна версия

3 937 52

САЩ наредиха на 24 дипломати на Русия да напуснат страната до 3 септември

  • сащ-
  • русия-
  • джо байдън-
  • владимир путин

Почти всички те ще напуснат без замяна, тъй като Вашингтон внезапно затегна визовия режим

Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ са предали на Русия списък с 24 дипломати, които трябва да напуснат страната преди 3 септември заради изтичане на визите. Това обяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в интервю за списание National Interest. Текстът е публикуван на "Фейсбук" страницата на руското дипломатическо представителство.

"За съжаление, ситуацията не се променя към по-добро. Руските дипломатически мисии в САЩ работят при условия на безпрецедентни ограничения, които не само остават в сила, но и се увеличават", констатира посланикът.

"Въпреки изявленията на администрацията на американския президент Джо Байдън относно важната роля на дипломацията и готовността за развитие на стабилни и предвидими отношения с Русия, руското дипломатическо присъствие търпи непрекъснати удари", изтъква още Антонов.

По думите му американската страна проявявала "упоритост и изобретателност по този въпрос".

"Изгонването на дипломати се осъществява под измислени предлози. Миналия декември Държавният департамент едностранно определи тригодишен лимит за пътуване в командировка за руския персонал, което, доколкото ни е известно, не се прилага за никоя друга страна", отбеляза руският посланик.

"Получихме списък с 24 дипломати, които се очаква да напуснат страната до 3 септември 2021 г. Почти всички те ще напуснат без замяна, тъй като Вашингтон внезапно затегна визовия режим", посочи още Антонов.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.

Свързани новини