Отидете към основна версия

1 822 16

Растат международните усилия за възпиране на конфликта в Афганистан

  • талибани-
  • ашраф гани-
  • афганистан-
  • кабул

Ако ЕС спре да връща афганистанци в страната им, ще изпрати грешен сигнал и вероятно ще мотивира още повече техни граждани да потеглят към Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дипломати от Европейския съюз, Съединените щати и съседни на Афганистан държави се събират в катарската столица Доха, за да обсъдят начини за възпиране на ескалацията на конфликта в централноазиатската страна.

Талибаните продължиха и днес настъплението си като превзеха още един голям град - Фарах в западната част на страната.

Бунтовниците вече контролират 65 процента от територията на Афганистан. Европейският съюз иска да избегне ситуация, в която страната ще се превърне в още по-голям производител на наркотици и източник на масирана миграция, заяви високопоставен служител в Брюксел, цитиран от Ройтерс.

По думите му поне 400 000 души са били прокудени от домовете си в резултат на бойните действия през последните месеци.

Според агенция Франс прес десетки хиляди бягат от северните градове Кундуз и Шеберган, които бяха превзети от талибаните, към столицата Кабул.

Шест държави членки на Евросъюза, обезпокоени от опасността да се повтори мигрантската криза от 2015 година, изпратиха писмо до Европейската комисия с призив да договори с афганистанското правителство продължаване репатрирането на отхвърлени кандидати за убежище.

Ако ЕС спре да връща афганистанци в страната им, ще изпрати грешен сигнал и вероятно ще мотивира още повече афганистански граждани да потеглят към Европейския съюз, заявяват Австрия, Дания, Белгия, Нидерландия, Гърция и Германия в писмото си, цитирано от агенция Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.

Свързани новини