Отидете към основна версия

2 204 9

Милорад Додик: Предпочитам да вляза в затвора, отколкото да призная трагедията в Сребреница за геноцид

  • геноцид-
  • сребреница-
  • изменение на закона-
  • милорад додик

Валентин Инцко внесе изменения в Наказателния кодекс на страната с цел да се забрани „отричането на геноцида и прославянето на военните престъпници“ в Сребреница през 1995 г.

Снимка: Shutterstock

В интервю за електронното издание на белградския Telegraf сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик заяви, че трагедията в Сребреница не е геноцид и че предпочита да влезе в затвора, отколкото да признае друго, предаде агенция „Фокус“.

„Предпочитам да отида в затвора, отколкото да призная нещо, което не се е случило, т.е. т.нар. геноцид в Сребреница. Този разговор започна през 2002 г., седем години след събитията. Истината е, че геноцид не е имало“, каза Додик, припомняйки, че до подобно заключение е стигнала и международната комисия, ръководена от израелския историк Гидеон Грайф.

На 23 юли върховният представител на ООН за Босна и Херцеговина Валентин Инцко внесе изменения в Наказателния кодекс на страната с цел да се забрани „отричането на геноцида и прославянето на военните престъпници“ в Сребреница през 1995 г. В отговор ръководството на Република Сръбска (субект на Бих) обяви, че няма да участва в работата на властите на БиХ в знак на протест срещу изменението, пише „Фокус“.

По време на войната от 1992-1995 г. Сребреница е окупирана от босненски мюсюлмани, които според някои източници убиват няколко хиляди сърби. През 1993 г. Съветът за сигурност на ООН обявява града за демилитаризирана зона, но миротворците не обезоръжават бошняците. През 1995 г. войските на Република Сръбска влизат там под командването на генерал Ратко Младич, който организира отстраняването на мюсюлманите.

Твърди се, че е имало масово разстрелване, в резултат на което са убити до осем хиляди бошняци – мъже и момчета. Някои историци смятат, че тези доклади са фалшифицирани, за да оправдаят намесата на НАТО.

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия (МНТБЮ) определи събитията в Сребреница като геноцид и обвини почти 20 души, предимно сърби, в участието им. През февруари 2007 г. събитията в Сребреница бяха признати за геноцид от Международния съд на ООН. Русия, която многократно критикува МНТБЮ, през юли 2015 г., наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща „престъплението геноцид, извършено в Сребреница“. Страните, въздържали се от гласуване, бяха още Ангола, Венецуела, Китай и Нигерия.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.

Свързани новини