Отидете към основна версия

1 781 10

Компания на Бил Гейтс може да получи $80 млн. за развитие на усъвършенствани реактори

  • бил гейтс-
  • сащ-
  • компания-
  • реактори-
  • милиони

Законопроектът е определян като най-голямата дългосрочна инвестиция в американската инфраструктура

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският Сенат одобри законопроект, който включва инвестиции за усъвършенствани демонстрационни проекти за атомни реактори. Предложението предвижда и финансиране на изследователски центрове за технологии от следващо поколение като улавяне на въглерод и чист водород.

Законопроектът е определян като най-голямата дългосрочна инвестиция в американската инфраструктура от близо век и първата инвестиция, която да гарантира, че САЩ могат да се справят с климатичната криза. Документът трябва да мине през Камарата на представителите. Законопроектът признава важната роля на модерната атомна енергия за достигане на декарбонизация на национално ниво. С него се осигурява пълно финансиране за два комерсиални демонстрационни проекта.

Програмата, стартирана от Министерство на енергетиката през 2020 г., цели да ускори демонстрирането на усъвършенствани реактори чрез споделено партньорство на разходите с американската индустрия. Компаниите TerraPower и X-energy ще получат по 80 милиона долара за строителство на демонстрационна централа, която трябва да е готова в рамките на седем години. Основател на TerraPower е милиардерът Бил Гейтс.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.

Свързани новини