Отидете към основна версия

2 246 13

Три хеликоптера евакуират американци от Кабул

  • хеликоптери-
  • кабул-
  • американци

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви в сряда, че американските войски не могат да съберат голям брой сънародници извън летището на Кабул

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските военни с три хеликоптера превозиха 169 американци до летището "Хамид Карзай" в Кабул, които бяха извън въздушното пристанище и поискаха евакуация от Афганистан. Това съобщи пред "Ройтерс" говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Според него гореспоменатите лица са били в хотел, разположен на 200 метра от летището. Решението за използване на хеликоптери е взето в четвъртък поради факта, че посочената група не можела самостоятелно да стигне до летището.

Преди това Джон Кърби каза на брифинг, че американските войски, разположени на летището в афганистанската столица, временно са напуснали неговата територия, за да придружят сънародници, които искат да напуснат средноазиатската страна.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви в сряда, че американските войски не могат да съберат голям брой сънародници извън летището на Кабул.

Бойци от движението талибани на 15 август влязоха в Кабул без бой и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над столицата. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че напуска страната, за да предотврати кръвопролития.

Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността на държавата според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Западните държави евакуират своите граждани и служители от посолствата си.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини