Отидете към основна версия

1 606 37

Вицепрезидентът: САЩ са световен лидер и се ангажират трайно в Азия

  • камала харис-
  • сащ-
  • сингапур

Администрацията на Джо Байдън се стреми да възстанови отношенията в Азия след бурната ера на Тръмп и да проектира Вашингтон като стабилизираща сила пред нарастващата китайска агресия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обеща траен ангажимент в Азия в понеделник, като даде уверения за ангажимента на Вашингтон към региона след изтеглянето на САЩ от Афганистан, съобщава АФП.

Бързото завръщане на ислямистите талибани преди седмица и отчаяните сцени на хиляди, които се опитват да избягат, хвърлиха сянка върху статута на САЩ като световна свръхсила.

Но при посещение в Сингапур, първата ѝ спирка на пътуване, което включва и Виетнам, Харис многократно настоява, че може да се разчита на САЩ.

"Нашата администрация се ангажира трайно в Сингапур, в Югоизточна Азия и Индо-Тихоокеанския регион", каза Харис на пресконференция заедно с лидера на Сингапур.

"Причината, поради която съм тук, е, че САЩ са световен лидер и ние приемаме тази роля сериозно."

Премиерът на Сингапур Ли Сиен Лун заяви, че приветства "уверенията на вицепрезидента относно намеренията на САЩ в региона и по света".

Администрацията на Джо Байдън се стреми да възстанови отношенията в Азия след бурната ера на Тръмп и да проектира Вашингтон като стабилизираща сила пред нарастващата китайска агресия.

Но анализаторите твърдят, че завземането на властта от талибаните и бързият срив на обучените от САЩ афганистански сили са предизвикали нови опасения относно надеждността на САЩ.

Имаше сцени на хаос на летището в Кабул, тъй като огромен брой афганистанци се опитват да избягат от държава, която сега се контролира от талибаните, известни с бруталното си управление през 1996-2001 г.

Харис също е изправен пред критика за това, че е продължаването на посещението си във Виетнам, докато американските сили се борят да евакуират американци, други чужденци и афганистански съюзници от Кабул.

Кризата предизвика сравнения с травмата от 1975 г. в Сайгон, когато американски хеликоптери евакуираха хора от покрива на посолство, докато войските на Виетконг напредваха.

Американските представители настояват, че пътуването е планирано много преди афганистанската криза и е съсредоточено върху по-широките стратегически цели на Вашингтон в Азия.

Харис пристигна в града-държава в неделя и започна официалните си ангажименти в понеделник.

Тя проведе разговори с Лий, докато САЩ и Сингапур подписаха споразумения за борба с киберзаплахите, изменението на климата и пандемията.

Тя също бе посрещната в официалната резиденция на президента, провери почетния караул и ѝ беше връчена орхидея, кръстена на нея, чест за гостуващ сановник.

По-късно тя ще посети военноморската база Чанги и ще се обърне към американските моряци на борда на гостуващия USS Tulsa.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини