Отидете към основна версия

1 663 19

В Ню Йорк започнаха възпоменателните церемонии за 11 септември

  • 11 септември-
  • сащ-
  • атентат-
  • джо байдън-
  • терористи-
  • ал кайда-
  • ню йорк

Американският президент Джо Байдън ръководи тази церемония

Снимка: БГНЕС/ EPA

С камбанен звън и минута мълчание започна днес в Ню Йорк възпоменателната церемония за 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември. Церемонията се провежда на мемориала в Манхатън, където се издигаха двете кули близнаци на Световния търговски център, разрушени при джихадистките атаки на "Ал Кайда".

Американският президент Джо Байдън ръководи тази церемония, застанал до своите предшественици Барак Обама и Бил Клинтън. В 08.46 часа местно време /12.46 по Гринуич/ присъстващите сведоха глави в минута мълчание, точно 20 години след като първият отвлечен самолет удари северната кула.

Терористичният атентат от 11 септември 2001 удари Америка в сърцето. И то от няколко страни. Това бе невиждан до онзи момент атентат на американска земя. Не само от гледна точка на броя на загиналите и ранените. Но и заради прецизните действия на терористите, с които те успяха в рамките на един час да унищожат символи на икономическата и военна мощ.

На 11 септември 2001 г. 19 терористи от групата на „Ал Кайда” отвлякоха четири пътнически самолета в САЩ по време на полетите им. Те забиха два от тях в кулите на Световния търговски център - най -високите сгради по това време в Ню Йорк, а третият в сградата на Пентагона в предградията на Вашингтон. Четвъртият самолет също се насочваше към американската столица, но се разби близо до град Шанксвил. В резултат на терористичните атаки бяха убити 2977 души, които бяха граждани на 90 държави, а над 6000 души бяха ранени.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини