Отидете към основна версия

4 361 148

САЩ: Русия ще бъде най-голямата военна заплаха през следващите десет години

  • сащ-
  • русия-
  • нато-
  • джулиана смит

От 2014 г., когато избухна кризата в Украйна, алиансът е постигнал много по отношение на укрепването на капацитета си да се противопостави на Москва, но много остава да се направи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В обозримо бъдеще Русия ще остане главната военна заплаха за страните от НАТО. Това е заявила на изслушване в Конгреса Джулиана Смит, която беше назначена за постоянен представител на САЩ в Северноатлантическия алианс, информира "Новости".

"Русия остава най-голямата геополитическа заплаха за Евроатлантическия регион и със сигурност ще остане най-голямата военна заплаха за НАТО в обозримо бъдеще и, разбира се, през следващото десетилетие", подчерта Смит.

От 2014 г., когато избухна кризата в Украйна, алиансът, според нея, е постигнал много по отношение на укрепването на капацитета си да се противопостави на Москва, но много остава да се направи.

"Руската агресия продължава, ние трябва да държим Русия отговорна за всички свои действия, предприети с помощта на всички нейни инструменти, независимо дали става въпрос за конвенционални способности, нахлувания във въздушното пространство на НАТО, актове на сплашване или кибератаки", добави служителят.

Тя също обеща да работи със съюзници, за да неутрализира нежеланите последици за САЩ от въвеждането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Кандидатът за дипломатическия пост го нарече "лоша сделка" и "геополитически проект", който подкопава енергийната сигурност на Европа и на първо място на Украйна.

Освен това Смит отбеляза, че ще продължи да поставя "трудни въпроси" пред Турция и да я убеждава в недопустимостта на закупуването на системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини