Отидете към основна версия

1 723 9

Кристалина Георгиева: МВФ очаква леко забавяне на глобалния икономически растеж спрямо юлските си прогнози

  • кристалина георгиева-
  • международен валутен фонд-
  • световна банка

Това бе първата публична изява на Георгиева след обвиненията за манипулация на данните в доклада "Да правиш бизнес"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международният валутен фонд очаква леко забавяне на глобалния икономически растеж спрямо юлските си прогнози от 6%, съобщи управляващият директор Кристалина Георгиева. Тя се включи чрез видео връзка на конференция, организирана от университета „Бокони“ в Милано, където за пореден път призова богатите страни да помогнат на по-бедните с доставката на ваксини и чрез преотстъпването на новите специални права на тираж.

Георгиева определи разликата в икономическото развитие на отделните държави, натрупването на дългове и инфлацията като „камъчета в обувката“, които пречат на пълното възстановяване от пандемията:

"Въпреки че очакваме ценовият натиск в повечето страни през 2022 г. да намалее, в някои държави с възникващи и развиващи се икономики той вероятно ще се запази. Особена тревога по отношение на инфлацията предизвиква повишаването на световните цени на хранителните продукти с над 30% през изминалата година. Заедно с повишението на цените на енергията, това оказва допълнителен натиск върху по-бедните семейства".

Това бе първата публична изява на Георгиева след обвиненията за манипулация на данните в доклада „Да правиш бизнес“. Нито тя, нито някои от участниците в лекциите засегнаха темата.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини