Отидете към основна версия

3 528 49

САЩ предупредиха за ескалация на конфликта в Донбас

  • сащ-
  • донбас-
  • украйна-
  • ескалация-
  • напрежение

Вашингтон поиска Берлин да увеличи натиска върху Русия чрез газопровода "Северен поток - 2"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

По дипломатически канали САЩ предупредиха ЕС, Германия, Франция и Великобритания за заплахата от ескалация на конфликта в Донбас, съобщи вестник Süddeutsche Zeitung, позовавайки се на свои източници. Американската страна посочва предполагаема висока концентрация на руски войски близо до границата с Украйна и свързания с нея потенциал за изостряне на ситуацията. Според вестника САЩ са споделили с партньори информацията си относно движението на руските сили.

По време на срещата германския канцлер Ангела Меркел и президентът на САЩ Джо Байдън в кулоарите на срещата на върха на G20 в Рим, ръководителят на администрацията на Вашингтон поиска Берлин да увеличи натиска върху Русия чрез газопровода "Северен поток - 2". САЩ очакват, че сегашното правителство или бъдещата германска коалиция ще действа по отношение на Федералната агенция за мрежи така, че регулаторът или да спре, или поне да преразгледа текущата процедура за сертифициране на тръбопроводи.

Süddeutsche Zeitung отбелязва, че службата на федералния канцлер е недоволна от действията на Русия в ситуацията около Украйна. „Поведението в Москва изпробва търпението на [Берлин] за сила“, казват източници на вестника.

На 3 ноември официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече публикацията на американските медии фалшива кампания, според която Русия уж изтегля войски към украинската граница.

На 2 ноември прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече публикациите за военната техника на Руската федерация „близо до границите на Украйна“ като некачествена плънка. Говорителят на Кремъл подчерта, че движението на руска военна техника и военни части в страната е изключително бизнес на Москва.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.

Свързани новини