Отидете към основна версия

1 827 29

Балтийските страни: Възможна е военна ескалация на границата с Беларус

  • бежанци-
  • мигранти-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Големи групи от хора са събирани и прехвърляни в граничната зона, където след това са принуждавани да пресичат границата нелегално

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Балтийските страни-членки на Европейския съюз предупредиха за възможна военна ескалация вследствие на противопоставянето, възникнало заради мигрантите, които се опитват да влязат в ЕС от Беларус, предава БТА, позовавайки се на ДПА.

В съвместна декларация, разпространена в четвъртък, министрите на отбраната на балтийските страни предупреждават, че струпванията на мигранти, които ЕС смята, че са умишлено създадени от Минск, застрашават голям сектор от източния фланг на Съюза и биха могли дори да разпалят военен конфликт.

"Големи групи от хора са събирани и прехвърляни в граничната зона, където след това са принуждавани да пресичат границата нелегално. Това увеличава вероятността от провокации и сериозни инциденти, които биха могли също така да се разпрострат върху военната сфера", се казва в изявлението на министрите на отбраната на Естония, Латвия и Литва Кале Лаанет, Артис Пабрикс и Арвидас Анушаускас.

Те осъждат "умишлената ескалация на настоящата хибридна атака на беларуския режим".

Тримата министри подчертават подкрепата си за Полша и призовават ЕС "да увеличи практическата си помощ за подобряване на сигурността по външните си граници".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини