Отидете към основна версия

2 490 37

Президентът на Казахстан обеща "твърд" отговор на размириците

  • казахстан-
  • протест-
  • петрол-
  • касим-жомарт токаев

Държавното ръководство на Казахстан толерира малкото истинска опозиция и е обвинявано в заглушаване на независими гласове и медии

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се обърна към обхванатата от размирици централноазиатска страна, като обеща "твърд" отговор на масовите протести срещу новогодишното повишаване на цените на горивата, информира "Франс прес".

"Като президент съм длъжен да защитавам безопасността и мира на нашите граждани, да се тревожа за целостта на Казахстан", изтъкна той на руски език по казахстанската телевизия, добавяйки, че възнамерявал "да действа възможно най-твърдо".

По-рано беше съобщено, че интернетът в страната е бил изключен, вероятно в опит на правителството да ограничи отразяването на ескалиращите антиправителствени протести.

Протестите са рядко предизвикателство за авторитарното правителство на Казахстан, отбелязва "Ройтерс".

Държавното ръководство на Казахстан толерира малко истинска опозиция и е обвинявано в заглушаване на независими гласове и медии.

По-рано днес протестиращи нахлуха в сградата на кмета в най-големия град в страната Алмати и изглежда са завзели контрола над обекта.

По-рано днес казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев обяви извънредно положение в столицата Нур Султан. Казахстанският президент вече обяви извънредно положение и в най-големия град в страната - Алмати, и региона, както и в западната Мангистауска област.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.

Свързани новини