Отидете към основна версия

2 590 56

2 500 миротворци вече се грижат за реда в Казахстан

  • казахстан-
  • касим-жомарт токаев-
  • алмати

Продължителността на присъствието на бойците ще зависи от ситуацията и решението на ръководството на страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колективните мироопазващи сили на ОДКС в Казахстан ще наброяват около 2,5 хиляди души, при необходимост групата ще бъде подсилена, каза за РИА Новости генералният секретар на ОДКС Станислав Зас.

Според него миротворците могат да използват оръжие в случай на нападение на въоръжени банди. „Да, в този случай ще бъдат използвани оръжия. Военният персонал на колективните мироопазващи сили има такива права“, каза Зас в отговор на въпрос какво ще се случи при атака срещу обект, под защитата на мироопазващите сили.

Продължителността на присъствието на миротворците в Казахстан ще зависи от ситуацията и решението на ръководството на страната. От ОДКС очакват, че миротворците няма да останат в Казахстан дълго - няколко дни или седмици. След приключването на операцията всички войски на ОДКС ще бъдат изтеглени, подчерта генералният секретар на организацията.

Зас отбеляза също, че миротворците влизат в Казахстан, не за да разпръснат протестиращите, а за да подкрепят страната в труден период.

„Всички инсинуации, че сега нашите части ще разпръснат демонстрации и така нататък – не, това няма да се случи. че сме се договорили за някаква инвазия или дори "окупация" - моля ви, това е пълна глупост. Щом ситуацията се стабилизира, ще бъде взето друго решение и мироопазващата операция ще приключи. Ето защо, разбира се, е много неприятно да слушаме и четем как „те се възползваха от ситуацията“, обясни Зас.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини