Отидете към основна версия

2 001 0

Арестуваха заподозрян за взривовете в Бостън (обновена)

  • бостън-
  • маратон-
  • заподозрени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията в град Уотъртаун задържа заподозрян за терористичния акт на Бостънския маратон, съобщи в. „Бостън Глоуб“, позовавайки се на източник от следствието. Друг заподозрян е успял да се скрие след престрелка с полицията. В момента силите на реда го издирват, територията на двадесет сградни комплекса е отцепена.

Преди това стана известно, че късно снощи в Кеймбридж – предградие на Бостън, на територията ма Масачузетския технологичен институт неизвестен е застрелял полицай. След полунощ в съседния Уотъртаун избухнала престрелка; съобщава се още, че са се чували взривове.

След задържането на първия заподозрян неговият предполагаем съучастник се е скрил в друго близко градче – Нютън. От ФБР обаче все още не потвърждават официално, че има връзка между терористичния акт по време на маратона и последните събития.

По-рано ФБР показа снимките на двама заподозрени за взривовете на финала на Бостънския маратон и се обърна към населението с молба за помощ да се установи самоличността им, съобщи Си Ен Ен. Особено се разчита на показанията на свидетелите, оказали се в близост до избухването на втората експлозия в близост до местния ресторант „Форум“.

Единият от тях е мургав мъж с черна шапка, а другият – бял мъж със светла бейзболка, сложена с козирката назад. Публикуван е и видеозапис, на който двамата вървят един зад друг по улица „Бойлстън“, където е финалът на състезанието, а всеки от тях е с раница на гърба си.

Според представителя на ФБР Ричард Делорие поне в една от тези раници е имало взривно вещество, което е задействано. На един от видеозаписите, получени от охранителни камери на съседни сгради, се вижда как мъжът с бялата шапка оставя раницата си там, където малко по-късно става експлозия.

„Все някой познава тези хора като приятели, съседи, колеги или роднини. Разчитаме, че ще сподели информацията си с нас“, заяви Делорие.

Той предупреди, че заподозрените най-вероятно са въоръжени и много опасни, така че ако някой ги забележи, да не се опитва да ги задържи сам, а да се обърне към полицията.

Взривовете в Бостън са първият терористичен акт в САЩ след атентатите срещу кулите близнаци на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини