Отидете към основна версия

1 856 18

Отстраниха 12 неваксинирани свещеници

  • свещеници-
  • неваксинирани-
  • църква-
  • кипър

Задължителният тримесечен отпуск включва намаляване на заплатата им

Снимка: Shutterstock

От днес 12 свещеници в Кипър са отстранени от църковна служба и изпратени в задължителен тримесечен отпуск заради отказа им да се ваксинират срещу коронавируса. Наказанието обхваща и периода на Великденските празници, предаде БНР.

С решението си да постави под „църковна карантина” 12-те духовници архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори изпълни предупреждението си за строги действия срещу неваксинирани свещенослужители, което отправи в началото на януари.

От 123-ма свещеници в архиепископията 27 са били неваксинирани в деня, когато бе обявено намерението за санкции. От тях 15 са получили необходимата доза или са били освободени по медицински причини. Останалите 12 ще бъдат изправени пред последствията, тъй като не само не са се подчинили на главата на Църквата да се ваксинират, но са и убеждавали вярващите да ги последват, посочи архиепископът.

Задължителният тримесечен отпуск включва намаляване на заплатата им и въздържане от участие във всякакви църковни обреди. Предстоятелят на Кипърската църква заяви, че, ако за 3 месеца санкционираните свещеници не се покаят и продължат да не спазват изискванията, отстраняването им може да бъде продължено до 6 месеца или да доведе до лишаването им от сан. Влиятелният 80-годишен архиепископ Хрисостомос Втори е силен поддръжник на имунизацията срещу коронавируса като „християнски дълг” и самият той е с поставена и трета доза ваксина.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.

Свързани новини