Отидете към основна версия

2 873 99

Вашингтон: Русия да изтегли войските си, щом няма да напада Украйна

  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • армия-
  • нато-
  • антъни блинкън

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу бившата съветска република

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сега е моментът за изтегляне на руските войски от границата с Украйна, ако Москва не възнамерява да нахлуе в страната. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

Той е изтъкнал желанието на Вашингтон да продължи "съществения диалог" с Москва относно безпокойството на двете страни, свързано със сигурността, и предупреди, че при нахлуване в Украйна от страна на Русия ще последва бърза и сериозна реакция.

Ако президентът Путин наистина не планира война или смяна на режима, тогава сега е моментът да оттеглим войските и тежките въоръжения и да започнем сериозна дискусия, която може да подобри общата сигурност в Европа, заявил е Блинкън.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 44 гласа.

Свързани новини