Отидете към основна версия

3 501 50

Русия затяга обръча около Украйна, 30 000 руски войници в Беларус

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • беларус

Трябва да сме подготвени за най-лошото, предупреди Йенс Столтенберг и увери, че НАТО е твърдо решен да намери политическо решение на кризата

Снимка: shutterstock

Русия затяга обръча около Украйна: според сведения на НАТО в Беларус са струпани 30 000 руски войници, противоракетни системи S-400 и ракети, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави. Какво се случва?

Прехвърлянето на руски войски в Беларус представлява според НАТО най-голямото разполагане на руски части там след края на Студената война. При това не става дума само за разполагането на военни части: с тях в Беларус пристигат и бойни самолети, ракети Искандер, които могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, противоракетни системи S-400 и специални звена на военното разузнаване ГРУ, заяви в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Трябва да сме подготвени за най-лошото"

"Трябва да сме подготвени за най-лошото", предупреди още Столтенберг, но увери, че Алиансът е твърдо решен да намери политическо решение на кризата. В същото време генералният секретар на НАТО приветства намеренията на няколко държави-членки, сред които САЩ, да подсилят източния фланг на Алианса.

В отговор Кремъл окачестви поведението на НАТО като "деструктивно", а руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна междувременно в Минск за подготовка на съвместните учения с Беларус, които по план трябва да се проведат от 10 до 20 февруари. Москва твърди, че в съвместните учения ще участват по-малко от 13 000 войници.

Страхът, че Русия ще нападне Украйна

На фона на информациите за струпване на над 100 000 руски войници по границата с Украйна растат опасенията, че Кремъл планира скорошно нападение. Налице са и предположения, че по този начин Москва цели да принуди НАТО да се откаже от по-нататъшни разширявания и най-вече от евентуален прием на Украйна. Путин настоява освен това за изтегляне на натовски части от източните страни-членки на Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 17 гласа.

Свързани новини