Отидете към основна версия

2 490 105

Над половината европейци искат да защитят Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • нато

Само в Полша мнозинството от анкетираните смята, че тяхната страна трябва да се намеси при ескалация на конфликта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над половината жители на Европа подкрепят приемането на Украйна в ЕС или НАТО, за да се осигури нейната защита при нападение от страна на Русия. Данните са от допитване, проведено от Европейския съвет по международна политика (ECFR) в седем страни, пише Süddeutsche Zeitung.

Като цяло 60 процента одобряват приемането на Украйна в тези организации. Около половината смятат, че със защитата на Украйна трябва да се ангажират САЩ, Германия или Франция. Респондентите от Германия, Италия, Полша и Румъния предпочитат отговорът на заплахата за сигурността на Украйна да бъде даден от НАТО, а във Финландия, Франция и Швеция смятат, че той трябва да дойде от ЕС.

Президентът на Русия Владимир Путин може да се окаже изненадан, че повечето европейци са готови да защитават Украйна, отбелязват експертите от ECFR.

Същевременно само в Полша мнозинството от анкетираните смята, че тяхната страна трябва да се намеси при ескалация на конфликта. В Швеция такава позиция споделят 43 процента от запитаните, в Германия - 37 процента, във Финландия - всеки пети.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 44 гласа.

Свързани новини