Отидете към основна версия

5 737 85

Русия продължава да изпраща войски към Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • войски-
  • сащ-
  • пентагона

Русия с всеки изминал ден увеличава опциите и потенциала си за действие

Снимка: БГНЕС/ EPA

Пентагонът съобщи, че Русия е продължила да изпраща през последните 24 часа допълнителни военни сили към украинската граница и Беларус, предаде Ройтерс. Русия с всеки изминал ден увеличава опциите и потенциала си за действие, каза пред репортери говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Мащабните руски военни учения в Беларус допринасят за ескалацията на напрежението в свързания с Украйна конфликт, заяви вчера Белият дом. "Докато наблюдаваме подготовката за тези военни учения, отново смятаме, че това със сигурност допринася за ескалацията, а не за деескалацията", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки. Тя визираше ученията "Съюзна решимост-2022", които НАТО определи като най-голямото разполагане на руски войски в Беларус след края на Студената война. Очаква се ученията да започнат днес.

Германският канцлер Олаф Шолц и президентите на Франция и Полша Еманюел Макрон и Анджей Дуда призоваха Кремъл да се ангажира със "смислен диалог" по европейската сигурност. В изявление, публикувано след среща на тримата лидери в Берлин, те подчертаха, че "всяка по-нататъшна военна агресия от страна на Русия срещу Украйна ще има огромни последици и сериозна цена". Макрон отиде в Берлин след посреднически преговори в Москва и Киев, а Шолц разговаря в понеделник с президента на САЩ Джо Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 36 гласа.

Свързани новини