Отидете към основна версия

3 062 15

Главният хирург на САЩ: Това е опустошително за младите

  • пандемия-
  • хирург-
  • коронавирус-
  • млади-
  • сащ-
  • вивек мърти

Дълбоко съм загрижен като родител и като лекар, каза той

Снимка: Shutterstock

Пандемията има „опустошително“ въздействие върху психичното здраве на младите хора в Америка, заяви при изслушване в Сената главният хирург на Съединените щати и ръководител на общественото здравеопазване д-р Вивек Мърти. Той обясни че основен проблем е достъпът до специализирани грижи, предаде БНР.

По думите му главен проблем е достъпът до грижи и необходимостта от различни видове програми, било то училищни или обществени. „Дълбоко съм загрижен като родител и като лекар, че препятствията, пред които е изправено това поколение млади хора, са безпрецедентни и уникално трудни“, казва д-р Мърти. Необичайната ситуация с пандемията, влиянието на технологиите и социалните медии са фактори, които имат силно и тревожно въздействие върху психичното състояние на подрастващите.

Информация на Центровете за контрол и превенция на болестите от миналата година показва, че опитите за самоубийство сред девойките са се увеличили с повече от 50% в началото на пандемията в сравнение със същия период на 2019 г. Според д-р Вивек Мърти „в момента има голям национален експеримент“, от който трябва да се разбере какво въздействие оказват алгоритмите, технологиите и социалните платформи върху младежите. Наблюденията показват, че социалните медии в много случаи „изострят чувството за самота, безполезност и ниско самочувствие, и увеличават случаите на агресия и тормоз“.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.

Свързани новини